Annons:
Etiketterosx-macosartikel
Läst 10507 ggr
Niklas
6/5/12, 9:58 PM

Spotlight - Mac OS X okända allt-i-allo

Visste du att du kan starta program, räkna, slå upp ord, söka med Google och öppna systeminställningar med OS X inbyggda sökverktyg, Spotlight? Du behöver inte ens lyfta fingrarna från tangentbordet. Ta ett par minuter och lär dig grunderna i Spotlight så kommer du att spara massor av tid när du använder Macen i fortsättningen.

Spotlight i Mac OS XTryck ⌘ (cmd) och mellanslagstangenten samtidigt så öppnas Spotlight i övre högra hörnet av menyraden. Så fort du börjar skriva visas program, dokument och annat som matchar det du skriver.

När jag skriver "pi" visas till exempel bildredigeringsprogrammet Pixelmator överst. Om jag stegar ner till det med piltangenterna och trycker Enter öppnas Pixelmator. Det går snabbt. Mycket snabbare än att flytta muspekaren till programmappen i dockan, leta reda på Pixelmator och öppna det.

Samma sak om jag skriver exempelvis 1234*(76545/986). Svaret visas direkt. Att öppna Macens miniräknare och göra samma uträkning tar betydligt längre tid. Du kan söka efter musik, filmer och allt annat du har i datorn också. Spotlight är ett verkligt kraftfullt verktyg.

Testa olika sökningar och se vad du får för resultat. Oavsett vilket program du arbetar i har du alltid lika nära till Spotlight. Glöm inte ⌘ (cmd) + mellanslagstangenten.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
Erik
6/6/12, 2:30 AM
#1

Lustigt nog har jag aldrig börjat använda spotlight… vet inte varför - för det är ju inte speciellt svårt att komma igång med. =P Misstänker att det har att göra med att den tidigare kolliderade med min snabbtangent för att byta tangentbordslayout. =P

Kanske börjar bli dags.

-- erik

Niklas
6/6/12, 10:30 AM
#2

Ja, då är det absolut dags. Du kan byta kortkommando i inställningarna för Spotlight om du vill. Då behöver den inte krocka med något annat. Glad


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

charlie
6/14/12, 9:52 PM
#3

Det finns ytterligare nagra bra tricks med spotlight, sag t.ex. att man letar efter ett email allt man behover skriva i spotlight ar

kind:email

eller en folder med ett specifikt namn

kind:folder

eller filer skapade 2008

date:<1/1/2009

dessutom sa medans man ar inne i ett sokresultat sa kan man hoppa mellan olika kategorier med hjalp av cmd - (upp pil) eller cmd - (ner pil)

Medans man har ett resultat markerat, sa kan man trycka pa cmd for att fa upp en snabbvy over dokumenter.

Och trycker man alt-return sa oppnas foldern for dokumentet.

---

[Jens]
10/18/14, 12:18 PM
#4

Nu är ju spotlight ännu mera aktuell att använda med tanke på de nya funktionerna som tillkommer med senaste operativsystemet Yosemite.

Niklas
10/19/14, 6:47 PM
#5

Ja, det fungerar fortfarande väldigt bra. :-)


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Upp till toppen
Annons: