Hårdvara

Vad är solid state disk (SSD)? Varför är de bra?

2012-05-01 11:32 #0 av: Niklas

Till skillnad från en traditionell hårddisk har en SSD inga rörliga delar och lagrar data på elektroniska kretsar i stället för snurrande magnetskivor.

Solid State DiskVanliga hårddiskar är lite ömtåliga och kan skadas av stötar. Utan rörliga delar är solid state-disken nästan okänslig för stötar. Eftersom datat lagras på ett chip i stället för en rörlig skiva går det mycket snabbare att läsa och skriva data till en SSD. Det som brukar ta minuter kan gå på sekunder. Det gäller både start av datorn och start och användning av program och appar.

Om du arbetar mycket med stora program och filer kan du spara tid på att installera en SSD. Reser du mycket med datorn minskar du risken för diskhaveri och förlorade data om du har en solid state-disk. En SSD behöver och ska inte defragmenteras. Eftersom det saknas rörliga delar är SSD tysta. När jag skriver det här drar solid state-diskar 30 till 60 procent mindre ström.

I Macar brukar det vara enkelt att själv byta diskar. Det finns till och med en beskrivning av hur det går till i användarhandboken för Apples bärbara datorer. Vill du inte göra det själv kan vilken Apple-återförsäljare som helst hjälpa till att byta hårddisk mot en avgift.

Vad är det för nackdel med SSD? Det finns i stort sett bara en nackdel. Det är priset. Solid state-diskarna kostar betydligt mer än vanliga hårddiskar. Det kommer dock att ändras framöver i takt med att allt fler använder dem.

Jag ersatte min nästan fulla 240-gigabyte-hårddisk med en 120-gigabyte-SSD och flyttade en del data jag använder mer sällan till mina externa diskar. Efter lite städning lyckades jag till och med göra ungefär 50 gigabyte lediga. Du bör ha minst 10 till 20 procent ledigt utrymme på disken för att den ska arbeta optimalt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2012-06-26 15:21 #1 av: Blåögd

Mycket bra text! Har SSD i datorn och aldrig varit nöjdare. Synd på den förbaskade prislappen :/ 

Du råkar inte ha något bra tips på externa SSD? Så mycket minne som möjligt för max 2 000kr?

Anmäl
2012-06-26 21:53 #2 av: Niklas

Externa är det ganska ont om. Jag har sett en från Transcend som jag inte vet något om. 128 gigabyte med USB 3.0 för 1.199 kronor på InWarehouse:

Transcend USB 3.0 128GB extern SSD

PC för alla har tydligen utsett den till bäst i test.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2012-06-27 16:25 #3 av: Blåögd

Tack för ett bra svar! :D

Anmäl
2012-07-29 19:15 #4 av: Kefa

Jag var inne på att byta på min iMac. Men vad jag förstår är det en ganska avancerad operation. Så det kan bli problem med kylningen, så för garantins skull måste jag nog avstå.

Anmäl
2012-07-30 10:26 #5 av: Niklas

Om det inte beskrivs i användarhandboken skulle jag inte ge mig på det. Har du tittat där?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2012-07-30 11:18 #6 av: Kefa

Det har jag iofs inte gjort. Varningsklockorna ringde så starkt att jag la ner det hele ;)

Dessutom som nybliven Mac ägare är jag helnöjd ännu. En iMac basic med 12 gb minne slår min PC med hästlängder, jag är förlorad :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.