2012-05-01 15:06 #0 av: Niklas

I OS X finns ett program som heter Aktivitetskontroll. Med det kan du se vad som håller datorn sysselsatt. Tycker du att det går segt eller att fläkten går ovanligt mycket är det en bra plats att börja söka orsaken.

AktivitetskontrollDu hittar Aktivitetskontroll under Program > Verktygsprogram > Aktivitetskontroll.

När du öppnar programmet visas en lång lista med alla program och processer som är igång. nedanför listan finns fem knappar: Processor, Systemminne, Hårddiskaktivitet, Hårddiskutnyttjande och Nätverk. Ofta är det under de två första du hittar tjuvarna om datorn går långsamt.

Klicka på knappen Processor och därefter på rubriken % processor så sorteras listan i ordning efter vilka aktiviteter som tar mest kraft. Ju högre tal desto mer kraft tar processen. Om någon aktivitet ofta befinner sig över 50 % kan du titta närmare på den. Bildredigeringsprogram och videospelare kan ta mycket kraft och det är vanligtvis helt normalt. Till vänster nedanför listan kan du se hur mycket processorkraft som inte används. Det står vid rubriken % Overksam. Om det närmar sig 0 börjar datorn bli långsam när du arbetar med den. Prova att stänga det program som tar mest kraft när du inte använder det och se om det gör att datorn arbetar mindre.

Jag råkade vid ett tillfälle ut för att Finder (filhanteraren i OS X) tog nästan 100 procent av processorkraften. Efter att ha testat lite kom jag fram till att om Finder är öppet i en mapp med många filer får processorn jobba hårdare. Det gjorde att fläkten var igång nästan konstant. Försök att ha Finder öppet i mappar med få filer när du lämnar det ifall du vill undvika att det tar onödig kraft.

Tryck på knappen Systemminne. I den vyn visas hur mycket internminne datorn använder till olika saker. Klicka på rubriken Verkligt minne så ser du vad som använder mest arbetsminne. Nertill finns ett pajdiagram som visar hur mycket minne som används till olika saker och hur mycket som är ledigt. Grön färg visar det lediga minnet.

Om det går långsamt när du surfar kan du klicka på knappen Nätverk. Där visas trafiken mot nätet. Om den är hög kan det gå långsamt. Enklast ser du det på diagrammet nedanför listan. Tillfälliga toppar på 100 procent brukar inte vara något problem. Det är när det hela tiden ligger på 100 procent som det kan kännas långsamt.

Det finns mycket att se i Aktivitetskontroll. Bekanta dig med den så kan du få värdefull hjälp ifall datorn börjar gå sämre.