2012-05-01 15:40 #0 av: Niklas

Det är inget direkt fel på OS X inbyggda Textredigerare. Vill du ändå ha något snabbare och lite kraftfullare kan nvAlt vara rätt val. Sökfunktion, tangentbordsgenvägar, markdownstöd och möjlighet att anpassa utseendet är några av styrkorna.

nvAltNotational Velocity är en mycket omtalad och uppskattad texteditor och nvAlt är en turboladdad variant av den.

Mina viktigaste krav på en texteditor är att den hanterar vanliga textfiler (.txt), har en inbyggd lättillgänglig sökfunktion som söker både i filnamn och innehåll, kan visa markdownformaterad text, tillåter att jag bestämmer färger och teckensnitt och att den kan spara filerna till Dropbox. Dessutom måste den kunna sortera namnen i fillistan så att de senast använda visas överst. nvAlt av Brett Terpstra klarar alltihop och har dessutom en del andra finesser jag uppskattar. Att den är gratis är förstås också trevligt.

Om du, som jag, gärna använder tangentbordsgenvägar kommer du att uppskatta att nvAlt kan användas helt utan inblandning av muspekaren. Med Cmd + L hamnar du i sökfältet. Så fort du börjar skriva något visas de dokument som matchar i en lista nedanför. Stega ner till det dokument du söker med piltangenterna. Tryck Enter så öppnas det.

Vill du skapa ett nytt dokument skriver du helt enkelt ett filnamn som inte finns tidigare i sökfältet och trycker Enter. Då sparas det nya dokumentet och markören ställs på första raden. Du behöver aldrig spara dina dokument. Det gör nvAlt automatiskt hela tiden när du skriver.

Med Skift + Cmd + S visar du markdownformaterad text och har chans att spara det i html-format. Alt + Skift + Cmd + P sparar dokumentet som en pdf-fil.

Förutom färger och teckensnitt kan du välja olika layouter till programmet. Exempelvis om fillistan ska visas bredvid eller ovanför texterna.

Du hittar nvAlt här:

Gratis texteditorn nvAlt