Annons:
Etiketterosx-macosartikel
Läst 3809 ggr
Niklas
5/31/12, 9:07 PM

Ibland inträffar det osannolika

Vad skulle hända om allt på din dator plötsligt försvann och aldrig gick att få tillbaks? Skulle du förlora nedlagt arbete? Skulle du förlora personliga minnen, som bilder, filmer och anteckningar? Skulle du tappa viktiga uppgifter som lösenord, kontaktuppgifter och kalenderbokningar? Säkerhetskopierar du?

MacBook AirMin externa hårddisk för säkerhetskopior la av. Den gav ifrån sig rytmiska brummande ljud och gick inte att vare sig skriva till eller läsa från. Det är sådant som kan hända även om disken inte är mer än några år gammal.

Jag tänkte inte så mycket på det och var glad över att den andra externa disken, den jag använde som huvudlagringsplats, fungerade. Dock insåg jag att jag måste köpa en ny disk och ersätta den gamla. Under tiden säkerhetskopierade jag för hand till datorns inbyggda hårddisk

Plötsligt slutade även den andra disken fungera. Den lät på samma sätt och inte heller den var kontaktbar. Då började jag bli lite orolig. Båda mina externa diskar hade slutat fungera inom loppet av några veckor. Alla mina värdefulla data fanns bara på DVD-skivor i bankfacket. Jag hade slarvat lite och missat att göra kopior av en del bilder jag hade tagit den senaste veckan. Det var ett födelsedagskalas och Valborgsfirande. Dessa bilder antog jag var borta för alltid. Det kändes tråkigt men var ingen katastrof.

Efter mycket experimenterande konstaterade jag att den första disken inte verkade vara fysiskt trasig utan att det hade blivit något fel på några kluster och sektorer. Det gick att fixa det med DOS-programmet CHKDSK.

Disk nummer två gick inte att få ordning på med det programmet. Där verkade det vara startsektorn som hade blivit korrupt. Efter en hel del sökande på nätet hittade jag program som skulle kunna felsöka diskar och eventuellt rädda filer. Det ena skulle enligt uppgift kunna rätta fel på hårddiskar. Det lyckades jag inte med. Förmodligen mer beroende på mina bristande kunskaper än på programmets kapacitet. Det andra fick jag däremot nytta av. Det är specialiserat på att rädda filer från havererade hårddiskar. Ursprungligen fotofiler, men nu även en stor mängd andra filer. Efter ungefär ett dygns arbete hade det räddat omkring 80.000 bilder från disken. Tyvärr räddade det bara själva filerna. Namnen och sökvägarna brydde det sig inte om. Filerna döps till ett nummer från 1 och uppåt och sparas 500 åt gången i kataloger som också är döpta till ett nummer. Jag letade en hel del innan jag hittade bilderna från födelsedagskalaset och Valborg, men det lyckades.

När bilderna var räddade formaterade jag om hårddisk nummer två och läste tillbaks den senaste säkerhetskopian från disk ett.

Det visade sig att hårddisk nummer ett inte var helt återställd. Kort efter att jag hade läst tillbaka säkerhetskopian slutade den fungera igen. För att inte ta några onödiga risker köpte jag en ny dubbelt så stor hårddisk att ersätta den med.

Jag vet fortfarande inte vad som orsakade de två haverierna. Det kan vara slumpen som gjorde att de inträffade nästan samtidigt. Det kan vara virus, fast det tror jag inte för jag gjorde fullständiga virussökningar varje dygn. Det kan också vara så kallade strömspikar. En strömspik är en tillfällig spänningshöjning i elnätet. Enligt en del jag har haft kontakt med kan de orsaka problem med hårddiskar.

Vad jag har lärt mig av det här är att endast en säkerhetskopia inte är tillräckligt. Det var mycket nära att jag blev tvungen att använda den tredje kopian som låg i bankfacket.

Trots allt kom jag lindrigt undan. Det enda permanent förlorade datat var alla mina mp3-filer. Det kan jag leva med eftersom jag har kvar skivorna.

I Mac är det enkelt att sätta igång med säkerhetskopiering. Programmet Time Machine följer med OS X och gör det utan att du behöver fundera. Se bara till att aktivera det. Här är Apples instruktion:

Grunderna i Mac: Time Machine


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
Upp till toppen
Annons: