2012-06-12 09:30 #0 av: Niklas

Apple har inlett sin årliga globala utvecklarkonferens, WWDC, och passade på att berätta en del om vad som är på väg under sommaren och hösten. En hel del tid användes till att presentera Mountain Lion, nästa version av OS X.

Mac OS X Mountain LioniCloud

Mountain Lion tillför över 200 nya funktioner till OS X. iCloud är en av dem. iCloud har redan 125 miljoner registrerade användare. Meddelanden och Påminnelser är två av de inbyggda appar som använder iCloud. Det betyder att det du gör i dem på Macen även syns i iPhone och iPad, och vice versa.

Pages, Numbers, Keynote, TextEdit och Förhandsgranskning får också stöd för iCloud. När du startar programmen möts du av en skärm med alla dina dokument i iCloud. Du kan börja skriva på iPad när du sitter på bussen och fortsätta på datorn när du kommer hem. Eller om det kommer ett meddelande till telefonen kan du besvara det från Macen.

Notiser

Med Mountain Lion får OS X notiser, ungefär som i iOS. Notiser kan vara påminnelser, inkomna meddelanden, spelinbjudningar och mycket annat. Du kan avaktivera notiser om du inte vill bli störd. Ifall en projektor är ansluten avaktiveras de automatiskt.

Diktering

Diktering kommer också till Mac OS X. Det är dock oklart när det kommer på svenska. På alla ställen där det går att skriva kan du också att diktera.

Det blir enklare att dela i Mountain Lion. Det finns en ny dela-knapp i verktygsfältet.

Safari

Safari får en hel del uppdateringar. Bland annat den snabbaste javascript-motorn som finns. Adressfältet och sökfältet slås samman till ett fält du använder till allt (som i Chrome). iCloud-flikar är en ny funktion som synkar din surfning mellan dina Macar, telefoner och iPad. Det ser ut ungefär som flikarna i iPad.

Navigeringen blir mer lik den i iOS. Du kan använda multitouch-gester för att zooma in och ut och det finns en flik-vy som ser ut som den på iPad.

"Power nap"

Med Power nap uppdaterar datorn sig när du inte använder den. Den hämtar e-post, uppdaterar kalendrar, kör backup, gör hämtningar från Mac App Store och uppdaterar systemet. Det drar lite batteri och aktiverar inte ens kylfläkten. Power nap är kompatibelt med de senaste MacBook Air och nya MacBook Pro.

Game Center

Game Center i iOS kommer till OS X. Du kan använda samma konto.

Airplay mirroring

Med Airplay mirroring kan du visa vad som helst på Macen via Apple TV på en större skärm eller projektor. Spel, presentationer, filmer och annat. Stöder upplösning upp till 1080 HD.

Annat

Mountain Lion innehåller många förbättringar för den kinesiska marknaden. Dessutom har det 1.700 nya API:er för utvecklare.

Släpps i juli

Priset sänks 30 procent jämfört med OS X Lion. Det kommer att kosta under 200 kronor för den som uppgraderar och gäller för uppgradering av alla dina Macar. De som köper en ny Mac med OS X Lion får Mountain Lion på köpet när det släpps.