Datorer & internet

Mobilt bredband: TV & internet för en hel familj?

2012-08-23 12:38 #0 av: Niklas

I slutet av förra året bestämde vi oss för att säga upp kabel-TV och fast bredband. Den fasta telefonförbindelsen hade vi gjort oss av med ett år tidigare. Hur skulle det gå för en familj med fyra personer att klara alla, internet-behov och TV med bara ett mobilt bredband?

Så här ser vår mobila lösning ut

Klippa sladdenVi har en trådlös router kopplad till det mobila bredbandsmodemet. Modemet står i ett fönster för att få så bra mottagning från telestationen som möjligt. Både modemet och routern är placerade så centralt i huset som möjligt för att ge täckning i alla rum på båda våningarna i huset. Det står i köket. Huset är av trä så det är bara skorstensstocken som är av betong och kan hindra signalerna i större utsträckning.

Familjen består av två vuxna och två barn. För vår konsumtion av internet och TV har vi två MacBook Pro, en MacBook Air, tre iPad och tre mobiltelefoner (yngsta barnet är ett och ett halvt år och behöver ingen telefon). Den gamla tjock-TV:n har vi ställt undan och vi har ingen annan TV-mottagare.

Vi har appar för de flesta TV-kanaler, men betalar inga abonnemangsavgifter. Vi har också Voddler för iPad. Där kan vi se ett stort utbud av filmer gratis. Det är ofta mindre kända filmer, men inte så sällan trevliga överraskningar som vi inte skulle se någon annanstans.

Så tittar vi på TV & film

TV-tittandet har blivit mer personligt. Den som vill se något väljer vad, när, var och hur. Jag använder både iPhone, iPad och Mac för TV-tittande beroende på var och när jag vill titta. Telefonen eller iPad i sängen, dator eller iPad i soffan. Åsa använder mest sin iPad, men ibland även datorn. Barnen likaså. Det händer fortfarande att vi ser på TV tillsammans. Så ska det låta och andra musikprogram och ibland någon serie. Då kopplar vi datorn till ett Fireant Tribe högtalarpaket som ger mer och bättre ljud. Vi har märkt att ljudet är mycket viktigare för upplevelsen än bilden. Liten skärm och stort ljud är bättre än tvärt om.

Nästan allt tittande sker på våra villkor, “on demand”. Undantaget är direktsända program som melodifestivalfinalen som är roligast att se direkt.

Filmer ser vi på lite olika sätt. Jag och Åsa tittar ganska ofta tillsammans och då använder vi nästan alltid en dator med DVD-spelare. Det händer att vi använder iPad, fast det hör till undantagen. Om Emmy (13 år) är med och tittar använder vi också en dator. När hon tittar själv är det mest via sin MacBook Pro.

När jag tittar på filmer eller serier ensam använder jag iPad eller iPhone. Jag brukar konvertera DVD:er och lägga dem på vår backup-server, en Mac mini, som också får fungera som media-server. Även den står i köket tillsammans med fyra externa hårddiskar och en AirPort Extreme. Diskarna låter en del så köket är en bra plats eftersom det ändå brukar vara ganska mycket ljud där. I resten av huset är det tyst.

När jag tittar ensam använder jag nästan alltid lurar för att inte störa någon annan.

Ville (1,5 år) tittar inte så mycket på TV eller film. Han har några favoritberättelser på film som vi sätter på ibland. Han använder bara iPad eftersom den är lätt att hantera och rätt okänslig för klåfingrig behandling. Han kan flytta omkring ikonerna, men gör nästan aldrig någon direkt skada. Han tycker om att sortera saker och ikonerna passar bra för det ändamålet.

Så använder vi internet

Här gäller för hela familjen att vi använder det som finns närmast till hands. Oftast en telefon eller iPad. När jag arbetar hemma är det vanligtvis datorn.

Erfarenheter

En oro innan vi påbörjade vårt försök, var att mobilt bredband inte skulle räcka för våra behov. Det har inte varit något stort problem. Vi kan titta på tre olika TV-program samtidigt utan att det brukar vara några problem. De gånger det har varit problem är när belastningen på nätet utanför huset har varit stor eller om vår operatör har haft tekniska problem. Det har hänt ett par gånger de senaste veckorna, men ytterst sällan före dess.

Vår internethastighet är högre med det mobila bredbandet än den var med det fasta (15 megabit nu mot 8 förut).

Den Dovado Tiny trådlösa router som följde med modemet startar om sig några gånger per dygn. Under de perioderna är det några minuter vi inte kan använda internet. I början var det irriterande. Nu har vi lärt oss att vänta några minuter innan vi provar igen. Det skulle kanske gå att lösa om vi kopplade mobila bredbandsroutern till Apple AirPort Extreme i stället.

En annan sak vi också var nyfikna på, var om det skulle gå att ersätta en 28-tums-TV med 9-tums- och 13-tumsskärmar. Eftersom vi tittar på iPad och dator på mycket närmare håll än den gamla TV:n har det snarast blivit större bild än mindre. Ingen av oss har upplevt det som ett problem. Sätt dig där du brukar titta på TV och håll upp iPad framför dig mot TV:n. Vilken är störst?

iPhone-skärmen är liten att se TV på, men det går bättre än man kunde vänta sig. Bra om man är lat och inte har något annat till hands.

Hur står sig utbudet av gratis-TV jämfört med betalda kanaler? Jag blir ibland stressad av hur mycket intressant det finns att se utan att betala. SVT Play har stora mängder bra program anpassade både för iPhone, iPad och dator. Bland annat serier och dokumentärer. Det finns mycket på betalkanalerna också om man står ut med reklam. Dock ska det sägas att den reklam vi är vana att se inuti program ofta är borttagen så att det faktiskt blir mindre reklam än via traditionell TV.

Vad är mindre bra?

Färre saker än väntat faktiskt. Vi blir lite sårbara i och med att vi har både TV och internet via mobilt bredband. Går det ner förlorar vi bägge delarna. Under det här året har det bara hänt någon enstaka gång. Då har vi ändå klarat oss med den internetåtkomst vi får via mobiltelefonerna.

När vi hade ett fast bredband använde jag Backblaze för säkerhetskopiering av hårddiskar över internet. Alla privata mobila bredbandsabonnemang som finns på marknaden nu har en begränsning, ofta omkring 50 gigabyte per månad. Det räckte inte till för Backblaze så jag har löst det på andra sätt.

Positiva bieffekter

Det mobila bredbandet har givit en bonus det fasta inte hade. När vi reser bort kan vi ta det med oss. Vi surfar som hemma med våra telefoner, iPadar och datorer.

En annan positiv sak är TV-licensen. Den behöver vi nämligen inte längre betala eftersom vi inte har någon TV-mottagare. Det finns inte i någon av datorerna och inte i den gamla tjock-TV:n. Vi fick bråka en del med Radiotjänst innan de förstod att en gammal TV utan digitalmottagare inte längre är en TV-mottagare.

TV-tittandet har gått ner en hel del. I och med att det inte finns någon TV som bara står på blir tittandet mer planerat än tidigare. Dessutom har vår konsumtion av andra nöjen ökat. Mer spelande och mycket mer läsande och surfande på iPad.

Igår låg Emmy och Åsa i soffan med varsin iPad och surfade tillsammans. De var inne på samma sida och diskuterade olika saker de hittade som de ville köpa. Det kanske är sånt som kommer att ersätta de gamla TV-kvällarna när hela familjen satt tillsammans och tittade på något.

Slutligen har vi sparat ganska mycket pengar på att avsluta två rätt dyra fasta abonnemang och ersätta det med ett enda mobilt bredband. Det handlar om många tusenlappar per år. Vi hade ju telefoner, datorer och iPad innan så vi har knappt behövt köpa något särskilt för det här.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2012-08-24 21:23 #1 av: Alexej

Jag tycker ändå det är tråkigt när den gamla mys-TV-kvällar faller bort där alla satt tillsammans och såg på TV och sprang på toaletten när det var reklam. Jag har vänner som gjorde som ni, ingen TV mer utan ett akvarium istället men nu sitter de med var sin I-Phone och märker inget mer rund omkring sig. Jättetråkigt att komma på besök där:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-08-24 22:31 #2 av: Niklas

Jag tycker att TV-tittande ofta är rätt asocialt. Man sitter passiva bredvid varandra och tittar på en film eller något annat. Det behöver inte alltid vara så, men ganska ofta.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2012-08-25 00:16 #3 av: Alexej

Och vad gör ni nu? Sitter väl också passiva bredvid varandra och titta i var din dator/mobil. Då gör ni inget gemensamt och kan inte ens prata om samma upplevelse med varandra.

Det är inte illa menad men för mig är det mer en negativ utveckling fast jag tror att allt fler familjer kommer att göra likadant. Alla sitter på var sitt håll med en lite manik i handen.

Jag ser inte på TV men har inte heller familj men när jag hade det tyckte jag det var mysigt med gemensamma TV-kvällar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-08-25 06:10 #4 av: onelund

det ligger något i det, vet dock inte om tvn är så jädra socialt heller, inte heller soffurfandet, eller som jag brukar säga till sambon komasurfande. vi kan bli sittandes båda två i varsin ände av soffan surfandes efter inget speciellt, det känns som vi blivit sämre över lag på att kommunicera irl (då menar jag inte jag själv o sambon utan överlag)

 

Intressant artikel dock, jag har ochså en helt trådlös anläggning, har dock kvar tvn för gemensamma filmkvällar, dock kopplad till ett mediacenter så jag kan streama tv & film

Anmäl
2012-08-25 22:54 #5 av: JereMina

Vi har också mobilt bredband och det är kanonbraLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-08-27 05:05 #6 av: Kefa

Riktigt intressant artikel, du skriver en begränsning på 50 GB. R det branchstandard? Vi hade mobilt en månad och jag har för att vår limit var 10, så vi fick fylla på några gånger. Just nu sitter vi tyvärr fast hos Bredbandsbolaget, ett av mina större misstag. Just nu står vårt till att grannarna som är lägenheter skall koppla in sig på stadsnätet så att även vi i villor kan kopplas in. Men man kanske får titta även på mobilt när avtalet äntligen går ut så småningom.

Anmäl
2012-08-27 07:04 #7 av: onelund

#6

Olika leverantörer har olika paket där olika mängd data ingår, jag kör med tre och i det paketet jag har ingår 50gb surf. När jag "använt" min datamängd så stryps hastigheten till ca 200kb/s

Anmäl
2012-08-27 07:15 #8 av: Niklas

#6: 50 GB var det mesta jag httade när jag sökte. Nu har jag hört att en operatör tydligen har 80 GB som gräns.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-04-03 11:07 #9 av: Evangelist

Spännande artikel. Undrar dock om ni aldrig upplevt begränsningen av antal Gig per månad som ett problem? Det är nog det enda som avhåller mig från att gå helt mobilt.

Jag ser mycket på TV, laddar ner tidningar och musik (lagligt!), köper och lånar böcker, spelar lite online-spel, uppdaterar några sajter mm. Oroar mig därför att Gig-taket skulle bli en för stor begränsning.

Anmäl
2013-04-03 11:37 #10 av: Niklas

#9: Vi har ingen begränsning i gigabyte per månad. En normal månad går det åt ungefär 120 gigabyte.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-04-03 13:00 #11 av: [Jens]

#10 Får man fråga vilket bolag du har detta med? Hade velat ha Tele2 för de har bäst täckning hemmavid.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-04-03 13:22 #12 av: Niklas

Tre.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-04-03 13:43 #13 av: [Jens]

Jasså? Kan de erbjuda såna mängder eller har du specialavtal Skämtar

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.