Tillbehör

Hjälp, jag fick en iMac igår!

2013-10-23 11:22 #0 av: [lucii]

Jag har aldrig haft en mac förut och känner mig lite förvirrad. 

Hur sparar jag ner bilder från google? Om jag har ett photoshop för pc måste jag köpa nytt då? 

Ni som håller på med foto får gärna tipsa mig om bra och användbara program.


Anmäl
2013-10-23 13:35 #1 av: LajvKrattan

Du kan spara bilder antingen genom att högerklicka och välja "spara tlll hämtade filer" eller "spara som...". Du kan också klicka på den, hålla och dra bilden till den nedre delen av skärmen. Då kommer docken upp så att du kan släppa bilden i mappen för hämtade filer. Om du har PS till PC får du nog köpa nytt, om Adobe inte har något erbjudande. Annars så kan du ju skaffa något av apples program som Aperture. Glad

Anmäl
2013-10-23 13:50 #2 av: MagArne

Vad exakt är du du gör med dina bilder?
Jobbar du med flera olika lager och gör stora ändringar och sammanslagningar av bilder? Eller är det mest att ändra vitbalans, skärpa och ljusstyrka på fotografier du tagit i RAW-format?

Anmäl
2013-10-23 16:56 #3 av: [Jens]

Väldigt bra fråga MagArne för det finns så många bra alternativ. Jag själv har alltid jobbat i photoshop via mitt gamla jobb men när jag bytte jobb så såg jag att jag inte behövde betala så många tusenlappar utan det räckte med det suveräna programmet PixelMator (itunes.apple.com/us/app/pixelmator/id407963104).

Jobbar man med t ex med bilder för att ändra och förbättra på ett enkelt sätt så finns det LightRoom 5.

Det enda programmet som jag själv inte använder så mycket och vet för lite om är något som heter Aperture. Vet inte vad den gör egentligen. Vet att det har något extra utöver iPhoto.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-10-23 19:12 #4 av: Niklas

#0: Pixelmator är min varmaste rekommendation för bildredigering i Macen. Billigt, snabbt och mångsidigt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2013-10-23 19:21 #5 av: MagArne

Aperture är Apples motsvarighet till Adobe Lightroom. En mycket värdig konkurrent tycker jag och priset ligger på humana 599kr i App Store.

iPhotobiblioteket kan öppnas i Aperture utan konvertering.

Anmäl
2013-10-23 19:25 #6 av: [Jens]

#5

Jasså, så det är på det viset. Det visste jag inte och får tänka på om man ska inhandla det i framtiden. Intressant verkligen!

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-10-23 21:15 #7 av: MagArne

Kör du redan Lightroom är det dumt att byta då det anses snäppet bättre än Aperture och säkert är det också. Men det är ju dubbelt så dyrt också.

Men har man kör vansinnigt mycket iPhoto och vill ta nästa steg och börja redigera RAW tycker jag absolut att man ska kolla upp det fast alla rävar skriker att Lightroom är bäst i världen. Halva priset och man köper det på ett ögonblick i App Store.

Nu är jag säkert partisk här då jag själv kör Aperture och inte kört speciellt mycket Lightroom. Jag är ju ingen professionell yrkesfotograf heller utan en glad amatör som gillar att optimera mina bilder och Aperture uppfyller mina krav med råge.

Anmäl
2013-10-24 09:42 #8 av: [lucii]

Oj vad många som svarat!

Jag redigerar ljus, färg och kontraster. Men jag skapar även layoter för min blogg ibland. Sen laddar jag ner en hel del penslar mm. Jag kan nog tänka mig att köpa ett ps för mac. Men spelar det så stor roll vilken version man har? 

Jag har även funderingar om på att lära mig rita i datorn. (grafiska bilder) finns det något bra program för det? Jag vet att man kan göra om sina foton i ps så de ser målade ut mm. Men det känns ju lite fusk ;)

Foto och design är så himla kul. Jag vill lära mig mer!


Anmäl
2013-10-24 10:22 #9 av: MagArne

Ska du redigera ljus, färg och kontrast i fotografier är det t.ex. Lightroom, Aperture, Capture One samt möjligtvis Photoshop.

Rita grafiska bilder har jag inte så stor koll på men Adobe Illustartor låter som rätt produkt om det ska vara ordentligt gjort.
Här är några länkar med tips på alternativ till Adobe illustrator. Några kanske finns till mac?
http://www.onextrapixel.com/2011/03/15/10-best-alternatives-to-adobe-illustrator/
http://www.creativebloq.com/illustrator/alternative-to-illustrator-1131664
http://mac.appstorm.net/reviews/graphics/idraw-is-still-the-best-illustrator-alternative/
http://www.appslick.com/illustrator-alternatives/

Vill du köra budget hade jag hållit mig undan från Adobe även om de sägs vara bäst. Men tänker du jobba professionellt är det nog ändå Adobe du ska välja.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.