Tips

Hjälp, ny på Macbook!! :)

2014-01-14 07:27 #0 av: Asti

Hej!

Jag är helt ny här inne och köpte min första Macbook Pro i helgen och känner mig ganska bort kommen.... Jag har tidigare Iphone och Ipad och är super nöjd med dem.

Men Mac är verkligen en ny värld :)

Jag skulle vilja ha tips på vilket skriv program som rekommenderas. Jag pluggar på högskola och behöver ett ordentligt skriv program, det behöver inte vara gratis. Gärna ett som man enkelt kan göra om till docx filer. 

Även exakt vad appen/programmet heter då jag tycker att det är som en djungel när man kommer ut i app store. 

Även andra tips på användbara appar/program för en som är helt ny på detta! Jag söker gärna ett bra program där man kan göra powerpoints eller liknande. 

Tack på förhand! :) 

Anmäl
2014-01-14 10:04 #1 av: MagArne

Är det Microsofts office-program alla kör med så kör på dem du med även om de flesta andra är kompatibla. Minst risk för strul men tyvärr dyrast.
http://www.microsoft.com/sverige/mac

Apples variant är deras iWork-serie med Pages, Numbers och Keynote
Sök på dem i App Store för mer info samt pris.

En gratisvariant är Open Office
http://www.openoffice.org

Finns även LibreOffice
http://www.libreoffice.org/

Anmäl
2014-01-14 10:16 #2 av: MagArne

Måste även passa på att påminna dig om att ta en titt på Apples backupprogram Time Mashine. Det följer med operativsystemet och därmed gratis.

Backup är livsviktigt så tumma ALDRIG på det! Glad

En extern USB-hårddisk eller liknande är en billig investering för att veta att man har grejerna på två ställen. Och så länge USB-disken är ansluten gör datorn automatiskt backup på alla nya filer en gång i timmen  samt när man själv väljer att starta en backup.

Om du råkar radera ett kapitel av misstag i din uppsats och spara så kan du lätt hämta tillbaka en timme gammal version från backupen och få tillbaka kapitlet. Samma sak med om man råkar spara fel i sitt favoritspel Skämtar

Anmäl
2014-01-14 10:18 #3 av: Niklas

#0: Ulysses är min skrivfavorit på Mac.

http://www.ulyssesapp.com

Om man tar sig ett par minuter för att lära sig Markdown går det väldigt snabbt att skriva snygga dokument sen. Ulysses kan exportera till alla möjliga format, inklusive html, pdf, Word och ePub (för e-böcker).

Det kan köpas här, men det finns en demo-version att prova först (via hemsidan):

https://itunes.apple.com/app/ulysses-iii/id623795237?ls=1&mt=12

#1: Jag förstår och håller med om rekommendationen av Microsofts Office om det är vad alla andra väljer. Personligen föredrar jag dock Apples Keynote som jag tycker det är enklare att göra snygga presentationer med. LibreOffice är också bra. Kan till och med vara bra att börja med innan man köper MS Office eftersom det är gratis.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2014-01-14 10:21 #4 av: Niklas

Se en introduktion till Ulysses här:

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.