Apple

Skaffa Macbook elr inte? Hjälp

2016-01-30 07:36 #0 av: eemilycarlsson

Heej!! Har varit sugen på en macbook i många år nu men nu är det i princip första gången som jag känner att jag har råd med en själv, men jag känner då att jag måste vara helt säker på att det kommer vara värt det eftersom att det är mycket pengar!!

Jag kommer främst använda datorn i skolan och till plugg (Går andra året på gymnasiet) då jag verkligen inte gillar min skoldator som är en liten hp. Hemma har jag en större dator som är 15 tum så den får jag inte plats i skåpet med och batteritiden är inte superbra heller... Datorn kommer även användas till foton, videor och redigering då jag älskar att fota och filma och gör detta relativt mycket. Sen kommer den även användas till vardagligt surf, kolla på serier, kanske spela the sims mm.

Den som jag funderat på är MacBook Air 13 tum då jag gillar att den är så pass lätt och att batteritiden är galet bra!! Jag funderar på om 256GB lagring är lagom samt om det är värt att välja till 8GB Ram-minne för det som jag ska använda min dator till? Ska man även köpa till Office program eller är det onödigt? 

Totalt för det övre med studentrabatt skulle det kosta 13500 ungefär. Men jag behöver all hjälp jag kan få då jag verkligen vill att köpet ska bli bra!! Finns det något jag inte tänkt på?

MvH Emily

Anmäl
2016-01-30 07:53 #1 av: [Jens]

Hej Emily,

Det är absolut ett bra val att välja en MacBook Air 13" och det kommer funka bra med Sims 4 men då rekommenderar jag dig att uppgradera minnet till 8 RAM för det kommer du att behöva.

Sedan är det Office-paketet och den ska du inte behöva för det finns gratisprogrammet Pages, Numbers och Keynote som är minst lika bra som Word, Excel och PowerPoint. Du kan spara filerna i office-format om det är så att andra i skolan vill ta del av dina arbeten från skolan.

Det tar ca 2 veckor innan man landar med en mac för man är ju som sagt inte så van men det är ju alltid så med nya operativsystem att man måste smälta det hela och det brukar ta ca 2 veckor.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2016-01-30 07:58 #2 av: eemilycarlsson

Tack så jättemycket för hjälpen!! Vad gäller lagring, hur mycket rekommenderar du?

Anmäl
2016-01-30 08:21 #3 av: [Jens]

256 är helt okej, Jag har själv det och det är mer än vad jag egentligen behöver för det hade räckt med 128 GB för jag använder mig av extern hårddisk där jag lagrar viktiga saker som jag vill behålla. Bilder som är otroligt viktiga för mig har jag lagrade på iCloud-molnet där jag har 200 GB lagringsutrymme och bilderna tar ca 80 GB utav dem. Det kostar mig 29 kr i månaden men det är det värt för då vet jag att de inte försvinner. Om jag inte minns fel så kostar t ex 20 GB lagringsplats 9 kr / mån.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2016-01-30 08:28 #4 av: eemilycarlsson

Skulle du rekommendera mig att ta 256 eller ta 128 och en hårddisk?

Anmäl
2016-01-30 08:33 #5 av: [Jens]

Om man säger så här. Nånstans måste du lagra dina saker för att spara det så att du känner dig trygg att du har kvar dina saker och då skulle jag rekommendera molnet. Du har 5 GB gratis från dag 1 och sedan om det skulle bli fullt så utöka till 20 GB. Lagring på molnet är till för dokument, skolarbete, bilder m.m.

Du vill spela SIMS och jag tror att spel lagrar offline-filer på datorn så jag skulle ta 256 GB hårddisk i datorn. På det här sättet så skulle du inte behöva en extern hårddisk även om det inte är fel att ha det ändå =)

Det finns ett program som heter Time Machine och det fungerar på så sätt att det kopierar precis allt som du har i din dator och skulle den krascha så kan du bara stoppa in den externa hårddisken och återställa precis allting som du hade innan kraschen förutsatt att du varje dag använder dig utav Time Machine. Första gången så tar det kanske en halvtimme när den ska lagra allting men nästa dag så tar det kanske bara en minut. Det lagrar all förändring som görs. T ex skapande av dokument m.m.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2016-01-30 08:34 #6 av: eemilycarlsson

Okej tack så jättemycket för all hjälp!! Jag klurar vidare lite!!

Anmäl
2016-01-31 15:09 #7 av: adress

#6
Glöm heller inte att kolla priset " på dom stora elektronikvaruhusen".
Ibland kan det vara billigare - trots Apple studentrabatt.
I övrigt ett mycket bra val av dator och minne kan man aldrig få för mycket av. 😇

Anmäl
2016-02-03 10:27 #8 av: eemilycarlsson

Tack. Jag beställde i lördags en MacBook Air 13" med 8 GB ram-minne samt 128GB lagring och en hårddisk på 1TB. Hoppas att jag blir nöjd. Den kommer imorgon:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.